2015.08.13.

TÁJÉKOZTATÁS

Elekes András Úr

Lapigazgató-főszerkesztő

Fejér megyei Hírlap

Tisztelt Elekes Úr!

Munkatársa, Kocsis Noémi egy lakossági üggyel kapcsolatban kérdéseket küldött részemre, amelyet az alábbiak szerint válaszoltam meg. A mai napon az ügyben megjelent cikkben csak hivatkozások történnek a válaszomból, amelyek nem tükrözik pontosan az általam elmondottakat.

Kérem Önt, hogy az önkormányzat álláspontját, és annak pontos összefüggéseit helyreigazításként leközölni szíveskedjenek annak érdekében, hogy a lakosság és a szélesebb közvélemény pontosan értelmezze a település vezetésének szándékait.

Tisztelettel: Takács János

Tisztelt Polgármester Úr!

Mint azt múlt héten telefonon említettem, játszótér ügyben keresem a Fejér Megyei Hírlaptól.

A Facebook Pákozdi Piactér oldalának látogatójaként nyomon követtem a játszótér ügyében indított aláírás gyűjtést és beszéltem a kezdeményezőkkel.

Ennek tükrében szeretném megtudni az önkormányzat álláspontját a témában, amelyről lapunk is cikket kíván megjelentetni:

1. Mi a faluvezetés álláspontja a településen lévő jelenlegi játszóterekről?

2. Tervezik-e a meglévők felújítását, bővítését?

3. Éppen egy éve történt, hogy tőből kitört a mászóka a Széchenyi utca és a Domb utca sarkán lévő játszótéren, és rádőlt egy kislányra, aki éppen ott játszott. Akkor Ön az Index riporterének érdeklődésére ezt mondta: "Tudok az esetről, már "folyamatban van a mászóka lecserélése". Az újat már meg is rendeltük, várhatóan augusztus közepére lesz meg. "

Ez éppen egy éve volt és a "megrendelt" eszköz még nincs beszerelve. Mi az oka ennek?

4. Ön azt is nyilatkozta, hogy a többi játszóteret is folyamatosan monitorozzák, felújítják, az eszközöket lecserélik, ám ez sem történt meg.

Mi ennek az oka?

5. Az aláírást kezdeményezőknek a közösségi oldalon a hivatal egyik dolgozója válaszlevélben azt írta, rengeteg pénzbe kerülne egy új játszótér létrehozása. Milyen forrásokat keresett meg a megvalósítás érdekében az önkormányzat? (pályázat, helyi vállalkozók, esetleg szülői gyűjtés, stb.)

6. Tekintettel arra, milyen sok kisgyermekes szülő és fiatal család él Pákozdon, nem gondolja-e esetleg a pákozdi önkormányzat úgy, hogy a jelenlegi helyzeten valamit változtatni kellene?

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszaival segít megvilágítani a helyzetet. A kérdéseket elküldöm, de telefonon is megkeresem a válaszok miatt.

Tisztelettel üdvözli: Kocsis Noémi, Fejér Megyei Hírlap

Tisztelt Kocsis Noémi!

A kérdéseivel kapcsolatban a következőkről tudom tájékoztatni:

1., Az önkormányzat minden kezdeményezésben partner tudott, és ezután is partner tud lenni. Azonban az elképzelések megvalósításának minden esetben pénzügyi vonzata van. A település jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy ilyen célokra elkülönítsünk forrást.

A másik szempont, amit mérlegelnünk kell az, hogy nagyon sok, a lakosság által jogosan elvárt feladatot még meg kell oldanunk, amire egyenlőre nem tudunk fedezetet biztosítani, vagy csak apró lépésekkel tudunk haladni előre. Mondhatok konkrét példákat: az óvoda konyhája rendkívül leromlott állapotban van, utak korszerűsítését, állagmegóvását, csapadékvíz elvezetést, ivóvíz hálózat bővítést sem tudunk elégséges pénz hiányában megfelelő mértékben végezni.

Tehát felelősen, a lehetőségeket mérlegelve haladunk előre a feladatok megoldásában.

2., Jelenleg a településen három helyen van játszótér. Ezek közül kettő múlt évben, egy pedig öt éve épült. Felújítást a korábban épült játszótéren nyár elején hajtottunk végre. Ezzel a játszótérrel kapcsolatban két éve kérték és ajánlották fel a szülők, hogy megszervezik a korszerűsítését. Ehhez a pénzügyi segítségről írásos nyilatkozatot adtam az akkori szülői közösség vezetője részére. Érdemi intézkedést nem tettek.

A játszóterek bővítését szükségesnek tartjuk, és forrás esetén megoldjuk.

Jelzem, hogy az egyik játszótér megvalósításakor múlt év elején kezdeményeztem az érintett lakók felé - ahol több vállalkozó is él - az összefogást, a pénzbeli támogatást biztosítását, azonban eredménye nem volt a felhívásnak. Ezért valósult meg kisebb felszereltséggel a játszótér.

3., Szerencsére abból az esetből baleset nem lett. Ezzel együtt tanulságos eset volt számunkra. Az eszközt leszereltük, és más típusú új, szabványos eszközt telepítettünk helyette. Ezzel együtt a játszótér eszközeinek további kiegészítése szükséges, ez közeljövőben célunk. Megfelelő forrás megléte esetén intézzük.

4., Az előzőekben leírtakkal erre a kérdésre válaszoltam.

5., Játszótér építésre jelenleg nincs pályázat kiírva. Információm arról van, hogy közeljövőben erre a célra nem is várható pályázat. Szülők, vállalkozók összefogására a korábbi példák már adnak némi eligazodást. Ettől függetlenül a Civil bizottságot megbíztuk az együttműködés szervezésével. De az ötletgazdák is sokat tehetnek az összefogás, a pénzügyi támogatás megszerzése érdekében.

6., Tisztában vagyunk a falu korösszetételével. Alapvetően ez az elmúlt 12 évi munkánk egyik legjelentősebb eredménye. Tudjuk milyen feladatokat kell megoldanunk, mik az elvárások az itt élők részéről. Játszótér ügyben a három helyen telepített játszóterek helyét tekintve a jelenlegi igényeket megfelelően lefedik. Bővítésük, korszerűsítésük célunk. Azonban ahhoz, hogy ezt eredményesen elvégezzük, szükség van az összefogásra, és a támogatás megszervezésére. Ehhez a felajánlott segítséget köszönettel vesszük. A Facebook bejegyzések csak az ötletelésről szólnak. Itt a lehetőség arra, hogy érdemi eredményt mutassanak fel. Szervezzék meg az adakozást. Van alapítványunk, amire a gyűjtést meg lehet szervezni. Várom a konkrét szervezésüket, és minden segítséget meg fogunk adni hozzá.

Megjegyzem: a falu központi tere végre kezd kialakulni, aminek további célirányos fejlesztése szintén tervbe van véve. Ez nem az a hely, ahol játszóteret kell építeni. Főleg nem színesre festett traktorgumikból, mint ahogy azt a beírások felvetik. De a meglévők további gyarapítása, kiegészítése korszerű szabványos játszótéri elemekkel támogatható megoldás, amiben partnerek vagyunk.

Tisztelettel: Takács János

 

Tájékoztatás

Tisztelt Pákozdi Lakosok!

Az elmúlt hetekben Facebook-on kialakult egy civil kezdeményezés, amelyik azzal az ötlettel áll a nyilvánosság elé, hogy a falu központi terén EU normák szerinti játszótér épüljön, ami a későbbiek során már traktorgumi megoldássá „szelidült”. Ebből a kezdeményezésből a Fejér Megyei Hírlapban cikk készült, amellyel kapcsolatban az én véleményemet is kikérték.

A teljes szöveget – kérdés és arra adott válasz – csatoljuk. Ebből látható az, hogy a cikk csak néhány félmondatot idéz az álláspontunkból, ami félreértelmezhető, és egyoldalúan mutatja a szándékokat.

Mivel augusztusban is voltak olyan aktuális ügyeink, amelyek azonnali, soron kívüli döntéseket igényeltek – fejlesztések előkészítése, rendezési terv módosítása -, úgy döntöttünk, hogy egyúttal a játszótér kérdésével is foglalkozunk. (Az téves értelmezés, ha valaki úgy gondolja, a játszótér miatt volt azonnali testületi ülés.)

Ahogyan a sajtónak adott válaszunkból is látszik, az önkormányzat soha nem zárkózott el, nem volt kirekesztő lakossági kezdeményezésekkel kapcsolatban, ahogy a jelenlegi kezdeményezéssel szemben sem tettük.

A játszótér ügyében a következő megállapodásokra jutottunk:

A civil kezdeményezés képviselői elfogadták azt, hogy a jelenlegi három játszótér megfelelően lefedi a falu igényeit, azonban azok további bővítését szükségesnek tartják. Elfogadták azt a tájékoztatást, hogy az önkormányzat szintén indokoltnak tartja azok bővítését új eszközökkel, ezt folyamatosan aktuális kérdésként kezelte korábban is, azonban az idei költségvetésben erre forrást nem lehetett elkülöníteni. Kérésemre a jövő évben a költségvetés előkészítése során a pénzügyi bizottság meg fogja vizsgálni, mekkora forrást tudunk erre a célra elkülöníteni úgy, hogy a kötelező feladataink megoldása ne sérüljön. A civil kezdeményezés résztvevői felajánlották a játszóterek bővítése céljára adományok gyűjtését, valamint a megvalósítás során konkrét munkák megszervezését. Ebben az esetben ketté kell választani a feladatot, mivel az eszközökre és azok telepítésére a gyártónak garanciális és szavatossági kötelezettsége van, és az ezzel kapcsolatos felelősséget senki nem vállalhatja magára. Ezért csak az elhelyezés kialakítása, növények és kerítések telepítése kerülhet szóba a munkák végzése során.

A megállapodásból mindenki levonhatja azt a következtetést, hogy amennyiben egyes civil elképzelések felvetődnek, azokat az önkormányzattal közvetlenül, és eredményesen lehet egyeztetni. Célszerűbb ezt a megoldást választani, mint Facebook-on, enyhén szólva sajátos stílusban, az önkormányzatot negatív módon beállítva, a közösség érdekeit, a szükségszerűen megoldandó feladatok sokaságát figyelmen kívül hagyva előhozakodni javaslatokkal, amiből azután az információk nélküli olvasó számára félreértelmezhető újságcikk kerekedik.

 

Pákozd, 2015. augusztus 12.

                                                                                  Takács János

                                                                                  polgármester

 

 


Részletek
2015.08.12.

A VÍZ ÉLET, GONDOZZUK KÖZÖSEN!

Fenyegető árvizek, pusztító aszály, hőség és hóvihar…az éghajlatváltozás hatásai egyre sürgetőbbé teszik, hogy felkészüljünk ezekre a csapásokra és – amennyire lehet – kezeljük a szélsőséges időjárás hatásait. Az elv egyszerűnek tűnik: az árvizekkor lezúduló víz egy részének visszatartásával, tározásával enyhíteni lehetne az aszályos időszak vízhiányát. A megvalósításhoz azonban új, a környezeti változásokhoz igazított stratégia kialakítására van szükség. Magyarország összes felszíni és felszín alatti vizére vonatkozó Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata jelenleg folyik és 2015. december 22-ig készül el. A www.vizeink.hu honlapon követhetik nyomon és véleményezhetik a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek országos, illetve a Duna, a Tisza, a Dráva és a Balaton vízgyűjtőkre vonatkozó fejezeteit. 

/images/uploaded//File/20150812/vgt2_tajekoztato.pdf


Részletek
2015.07.17.

Közlemény

Közlemény

Módosult a hadigondozásról szóló törvény,

bővült a támogatottak köre

 

Módosult a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hdt.). A módosítás alapján anyagi támogatás illeti meg azokat is, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, függetlenül állományviszonyától és rendfokozatától és attól a ténytől, hogy az 1947. február 10-én Párizsban, Magyarország képviselői által aláírt békeszerződés következtében mely ország állampolgárává vált.

  

A módosítás a lakóhelyétől függetlenül megnyitja a hadigondozotti jogosultságot azon magyar állampolgárok – a Hdt. szerinti volt hadiárvák, volt hadigyámoltak és volt hadigondozott családtagok – számára is, akiket 1949. január 1-jét megelőzően nyilvántartásba vettek. Azon hadiözvegyek is gondozotti körbe kerülnek a hősi halált halt néhai férjük után, akik Magyarországról vonultak be, de – lakhelyváltozás nélkül – jelenleg más állam polgárai.

 

A törvény a volt hadiárva, volt hadigyámolt és volt hadigondozott családtag fogalmával megteremti annak lehetőségét, hogy azon személyek, akik a Hdt. alapján korábban jogosultak voltak hadigondozotti ellátásra, de a pénzellátást megszüntették, vagy a jogosultságuk megszűnt, illetve a kérelmüket be sem nyújtották, kérelemre járadékban részesülhessenek.

 

A módosítás 2015. július 4-étől hatályos. A járadékot a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától havonta folyósítják.

A járadék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (jelenleg: 28.500,-Ft) 30 %-a, azaz 8.550,-Ft.

 

A hadigondozotti ügyekben első fokon eljáró hadigondozási hatóság a hadigondozott lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala, külföldön élő, Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgár kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatala.

 

 

Székesfehérvár, 2015. július 14.

 

 

                                                                      Fejér Megyei Kormányhivatal

  

     

 


Részletek